Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Video. 13.11.2017 - Εγκαίνια έκθεσης περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο Φιλώτι.

Στο ορεινό Φιλώτι της Νάξου, που ο εν ύδασι την γη κρεμάσας κρέμασε στα ύδατα του Αιγαίου Πελάγους, που μνημόνευσε στον χαιρετισμό του ο Νάξιος, πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και δημιουργός της φερώνυμης Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου Φιλωτιτών Νάξου, κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 η Έκθεση Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας στο πλαίσιο της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και
του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA από το 2014. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Φιλωτιτών Νάξου - Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, όπου και θα φιλοξενηθεί η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 24 Νοεμβρίου 2017. Το Φιλώτι αποτελεί τον 14ο και έσχατο σταθμό της τριετούς Εκστρατείας της HELMEPA, που φέρνει στο επίκεντρο την υποχρέωση των εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινού να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και να προκαλούν έμπνευση στις νεότερες γενεές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που βρίσκονται στην υπηρεσία του περιβάλλοντος.
Οι δράσεις της Εκστρατείας στη Νάξο έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια προετοιμασίας της διαδραμάτισαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου. Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπεται να μεταφερθούν ιδίοις της Εκστρατείας εξόδοις 1.050 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Νάξου, ενώ στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη Χώρα Νάξου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, εθελοντικές δράσεις των μαθητών καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 και συνεχή περιβαλλοντική ενημέρωση με εξειδικευμένα πρότυπα προγράμματα των μαθητών του νησιού από την Παιδική HELMEPA. Η Εκστρατεία, ορμώμενη από τον Πειραιά, για να περιηγηθεί στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αίγινα, Κόρινθο, Λουτράκι, Χίο, Σάμο, Σκιάθο, Πόρο, Αίγιο, Σπάρτη, Κάρυστο και Μαρμάρι, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd's Register Foundation.
Στην εκδήλωση πρώτος έλαβε τον λόγο ο φιλόλογος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, κ. Αντώνιος Τζιώτης, που εξέφρασε την πικρία του για την πενία ενημέρωσης κοινού και μαθητών σχετικά με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες και πρόσφερε εκδόσεις για τη Νάξο στον εκπρόσωπο της HELMEPA για την τιμή να συμπεριληφθεί το ορεινό Φιλώτι στην Εκστρατεία, δίνοντας υπόσχεση ότι η εκδήλωση δεν σημαίνει λήξη της αλλά νέα της αρχή.
Ο κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, στο πρόσωπο του οποίου οφείλεται η δεξίωση της Εκστρατείας από το Φιλώτι, ακολούθως ευχαρίστησε εκθύμως την HELMEPA για το εκπαιδευτικό της έργο και τόνισε την ατομική και συλλογική ευθύνη να σεβόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον, για να λειτουργήσει κι αυτό ανταποδοτικά. Παρέλαβε από τον εκπρόσωπο της HELMEPA, κ. Κώστα Τριανταφύλλου, αναμνηστικό λεύκωμα με τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, που θα κοσμεί στο εξής τις προθήκες της βιβλιοθήκης που φέρει το όνομα του νάξιου πολιτικού, στον άνω όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Φιλωτιτών Νάξου.
Εκ μέρους της HELMEPA, ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου ανέβηκε δις στο βήμα και, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία της HELMEPA με τους τοπικούς παράγοντες για τη διεξαγωγή της έκθεσης στο φιλόξενο Φιλώτι, παρουσίασε τον απολογισμό της τριετούς Εκστρατείας στην Ελλάδα, και απηύθυνε ευχές για εξίσου άριστα αποτελέσματα από την εδώ παρουσία της και για την ανανέωση της συνεργασίας της HELMEPA με το νησί, το Φιλώτι και τον δραστήριο Πολιτιστικό του Σύλλογο.
Τέλος, για την επιτυχία της εκδήλωσης ευχήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου, που αδυνατούσε να παραστεί στα εγκαίνια της περιβαλλοντικής έκθεσης.
Η θερμή ατμόσφαιρα της εκδήλωσης διατηρήθηκε και μετά το πέρας των ομιλιών των διοργανωτών, καθώς ακολούθησε μπουφές με εδέσματα, προσφορά της HELMEPA.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου